Ayağa Kalktıklarında Başı Dönenler D!kkat
Ayağa kalktıktan sonra bacaklarının birbiri üstüne çarpraz yapmayı denedikleri bu çalışmada tansiyon düşüşünün yavaşladığı tespit edildi. Çalışmayı yürüten Calgary Üniversitesi araştırmacıları, ayağa kalkmadan önce dizleri kaldırmanın da benzer bir faydalı etkiye sahip olduğunu belirtti.
Araştırmadan elde edilen veriler, postüral hipotansiyon hastalarının durumlarını yönetmeleri için araştırmacıların “korkutucu” olabildiğini, fakat aslında bunu engellemenin basit bir yolu olduğunu gösteriyor.AĞIR VAKALARDA BAYILMA ORTAYA ÇIKABİLİR”
K-an basıncındaki düşüş ve kalp atım hızında artışa neden olan bu durum, baş dönmesi ile birlikte ortaya çıkabilir. Ağır vakalarda bu durum bayılmaya da yol açabilir. Her yaşta ortaya çıkabilse de özellikle ilerleyen yaşlarda daha sık görüldüğü de belirtiler arasında yerini alıyor. Kullanılan i’laçlar, uzun süre hareketsiz kalmak ve yatak istirahati, uzun süre sıvı yoksunluğu olan dehidrasyon da bu durumun en yaygın tetikleyicileri arasında yer alıyor.
Sağlık uzmanları, birçok kişide görülen bu durumun karşısında hastalara genellikle yavaş kalkmak gibi önerilerde bulunarak rahatsız edici bu hisse neden olan semptomları yönetme ipuçları paylaşıyor.
Araştırmanın yöneticisi olan Nasia Sheikh, fiziksel bu manevra için “sadece vücudun alt uzuvlarının” gerekli olduğunu belirtti. Hastaların bu semptomlarla mücadele etmek için her zaman ve her yerde bu tekniği kullanabileceklerini de sözlerine ekledi.
Heart Rhythm adındaki dergide sonuçları yayınlayan ekip, neredeyse herkesin ayağa kalktıktan sonra biraz sersemlik yaşamasının normal olduğunu belirtti. Fakat bazı hastalar için bu durum, çok sık görülebilir ve yaşam kalitesini büyük oranda olumsuz etkileyebilir.FARKLI MANEVRALAR DENENEBİLİR”
Araştırmada incelenen ve ortalama olarak 32 yaşında olan kadınlar, ayda en az dört kez ayağa kalktıktan sonra başlarının döndüklerini ve gözlerinin karardığını söyledi. Postural hipotansiyon tanısını desteklemek için ise ayağa kalktıklarında sistolik kan basıncında 40 mmHg’lik bir düşüş ortaya çıkması gerekiyordu.
Araştırma gönüllülerinde her biri, normal olarak ayağa kalkmak da dahil olmak üzere üç farklı oturma-kalkma manevrası denedi. Ayrıca ayağa kalkmadan önce dizlerini kaldırmaları ve ayağa kalktıktan hemen sonra bacaklarını çapraz hale getirerek germeleri istendi.Ayağa kalktıktan sonra bacakların çapraz hale getirenlerin, normal olarak ayağa kalktıklarında ortalma 28 mmHg düşüşe kıyasla k-an basıncının ortama 18 mmHg düştüğü tespit edildi. Araştırmacılar, bu hareketin, kalpten pompalanan k-an miktarının artırarak vuruş hacminin de artması sayesinde işe yaradığını dile getirdi.
Fakat tüm bu çalışmalarının yanı sıra erkekler ve yaşlılar arasında doğrulanması gerektiğini de belirttiler. Hareketlerin semptomları hafiflettiğine dair aha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar, daha fazla çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi.